Blogi

Miten home vaikuttaa terveyteen?

Miten home vaikuttaa terveyteen

Olet varmasti vieraillut tai asioinut tiloissa, joissa olet aistinut outoa hajua. Haju voi olla sellainen kellarimainen ”mummolanhaju” ja tilan ilma on raskasta ja seisahtunutta, ilmaa on jopa vaikea hengittää.

Entä oletko joskus huomannut tilojen seinillä tai katoissa outoja täpliä?

Nämä voivat olla merkkejä homeesta, joka ei ainoastaan vahingoita tiloja vaan se on myös todella haitallista ihmisen ja eläimien terveydelle.

Homeitiöt ovat mikroskooppisen pieniä, mutta niiden haittavaikutukset terveydelle voivat olla valtavia. Näitä vaikutuksia ovat allergiat, hengitysvaikeudet, päänsärky, väsymys, huimaus, iho-oireet, silmien ärsytys, nuha, kuume ja jopa krooniset sairaudet, kuten astma voivat johtua pitkäaikaisesta altistumisesta homeelle.

Home on siis terveysriski, joka usein vaanii piilossa ja usein me ihmiset emme edes tiedosta, että terveysoireet johtuvat homeesta.

Meillä suomessa arvioidaan, että joka kolmannessa tai neljännessä omakoti- ja rivitalossa on terveyttä vaarantavia kosteus- tai homevaurioita. Home on selkeästi alle 2000-luvun rakennusten ongelma, johtuen sen ajan rakennustavasta.

Homeongelma on siis valtava ja homeesta aiheutuvia oireita voidaan pitää jopa kansantautina. Homeen läsnäolo voi aiheuttaa jopa mielenterveyteen, aiheuttaen stressiä ja ahdistusta. Tämän lisäksi kodin vallitseva homeongelma laskee asunnon arvoa ja johtaa usein arvokkaisiin korjaustöihin.

Homeen tunnistaminen on vaikeaa, sillä se voi kasvaa paikoissa, joita emme näe, eli seinä- ja kattopintojen sisällä, tai ilmanvaihtokanavissa.

Onneksi on olemassa keinoja aluksi tunnistaa, sitten tutkia, ja lopuksi korjata homeongelmat. Ensimmäinen askel on epäily mahdollisesta ongelmasta, eli outo haju, näkyvät täplät pinnoilla, tai kosteusvauriot. Jos epäilet homeongelmaa, on syytä olla yhteydessä asiantuntijaan.

Suomen Sisäilmatutkimus Oy:n asiantuntijat räätälöivät juuri teidän tarpeisiisi vastaavat tutkimukset, laskee korjauskustannusarviot, laatii korjaussuunnitelman sekä valvoo korjausrakentamista.

Kiinteistön hyvällä ilmanvaihdolla, säännöllisellä tuulettamisella, ilmankosteutta alentavien laitteiden käytöllä ja vuototarkastuksilla, sekä korjaamisella voit itse estää homeen muodostumista.

Jos epäilet homeongelmaa, niin toimi heti.

Jaa tätä:

Ota yhteyttä Suomen Sisäilmatutkimus Oy:n asiantuntijoihin alla olevasta painikkeesta!