Sädesieni ei ole pahaenteisestä nimestään huolimatta sieni, vaan bakteeri ja tarkemmin sanottuna aktinobakteereihin kuuluva maaperäbakteeri. Sädesieni viihtyy hyvin samankaltaisissa olosuhteissa kuin home, eli kun kosteutta ja orgaanista materiaalia riittää, niin sädesieni kasvaa. Sädesieni on hyvin yleinen luonnossa, jossa sitä esiintyy lähes kaikkialla maaperässä. Ongelmaksi sädesieni muodostuu silloin kun se pääsee valtaamaan rakennuksia.
Sädesienellä alin kasvun mahdollistava rakenteen huokosilman suhteellinen kosteus RHmin = 95 %. Suotuisissa olosuhteissa mikrobikasvusto voi kehittyä muutamassa päivässä. Vaihtelevissa kosteus- ja lämpöolosuhteissa mikrobikasvu hidastuu. Ne lisääntyvät olosuhteissa, joissa juuri mikään muu mikrobi ei pysty kasvamaan.
Sädesienen yleisimmin aiheuttamat oireet
Sädesienen erittämät aineenvaihduntatuotteet ovat myrkyllisiä ja leviävät helposti sisäilmaan. Sädesieni voi aiheuttaa eri ihmisillä hieman erilaisia ja eri asteisia oireita. Tyypillisimpiä oireita ovat kuitenkin erilaiset hengitystieoireet ja väsymys. Pitkäaikainen altistuminen sädesienelle saattaa aiheuttaa parantumattomia ja kroonisia oireita.
Sädesieni voi aiheuttaa ainakin seuraavanlaisia oireita:
- Hengenahdistus
- Nuha
- Yskä
- Kurkkukipu
- Kuume
- Väsymys
- Päänsärky
- Huono olo
- Silmien kutina
- Iho-oireet
- Lihas- ja nivelkipu
Homeen haju saatta kertoa sädesienestä
Sädesieni on helpointa tunnistaa sille tunnusomaisesta maakellarin hajusta. Sädesieni erittää kasvaessaa geosmiinia, joka aiheuttaa maakellarin hajun. Itse asiassa maakellarien betoniseinät ovat yksi yleisimmistä paikoista, josta sädesientä todennäköisesti löytää. Mikäli maakellarin hajua esiintyy asuinrakennuksessa, niin siinä tapauksessa asia kannattaa ottaa vakavasti sillä pahimmillaan kokonaisia kerrostaloja on purettu kun sädesieni on päässyt leviämään tarpeeksi laajalle.