Blogi

Sisäilmaongelman tutkiminen taloyhtiössä

Sisäilmaongelman tutkiminen taloyhtiössä

Taloyhtiössä osakas vastaa asunnon sisäosista kuten sisäpinnoista ja taloyhtiö puolestaan rakenteista.

Jos epäilet sisäilma- tai kosteusongelmia, sinun tulee osakkaana ottaa yhteys isännöitsijään mahdollisimman nopeasti. Ilman taloyhtiön lupaa ei pintoja rikkovia rakennetutkimuksia saa tehdä. Voit kuitenkin teettää sisäilmatutkimuksen ilman taloyhtiön hyväksyntää.

Isännöitsijä tilaa pätevän asiantuntijan kartoittamaan tilanteen ja teettää tarpeelliset tutkimukset- ja korjaussuunnittelutyöt. Isännöitsijän tulee huolehtia myös siitä, että asukkaille tiedotetaan tilanteesta.

Tyypillisiä taloyhtiön sisäilmaongelman merkkejä ovat poikkeavat hajut tai kosteusvauriojäljet. Myös asukkaiden oireilu on selvä merkki sisäilmaongelmasta.

Kosteus- ja sisäilmatekninen kuntotutkimus sisältää usein sisäilmasta tehtäviä mittauksia, rakenneavauksia sekä näytteenottoja.

Kun tutkimukset on saatu tehtyä ja ongelma selvitettyä, laaditaan taloyhtiölle korjaussuunnitelma ja ryhdytään korjaustoimenpiteisiin. Mikäli korjaus pitkittyy kovin, tai se toteutetaan heikosti, voi sisäilmaongelmat pahentua.

Sisäilmaongelmaisten asuntojen ja asuinrakennusten kunto- ja sisäilmatutkimuksista sekä perusparannusten suunnittelusta syntyviin kustannuksiin voi hakea avustusta ARA:sta.  Avustus kattaa kuntotutkimuksen tekemiseen olennaisesti liittyvät kustannukset. Lisäksi avustusta voi saada sellaisen asunnon tai asuinrakennuksen perusparannuksen suunnitteluun, jossa on havaittu kosteus- ja homevaurio tai sisäilmaongelma.

Jos epäilet taloyhtiössäsi sisäilmaongelmaa, ota meihin yhteyttä. Tutkimuksissa on aina syytä olla mukana Asumisterveysasetuksen (545/2015) mukainen ulkopuolinen asiantuntija (Sertifioitu Rakennusterveysasiantuntija RTA).

Jaa tätä:

Ota yhteyttä Suomen Sisäilmatutkimus Oy:n asiantuntijoihin alla olevasta painikkeesta!