Blogi

Asiantuntijoidemme parhaat vinkit terveelliseen sisäilmaan

Asiantuntijoidemme parhaat vinkit terveelliseen sisäilmaan

Tiesitkö, että tutkimusten mukaan vietämme keskimäärin yli 90% ajastamme sisätiloissa? Tämä tekee sisäilman laadusta yhden tärkeimmistä terveyteemme vaikuttavista tekijöistä. Eli sisäilmalla, jota hengitämme, on suuri merkitys hyvinvoinnin ja jaksamisemme kannalta.

Keräsimme pikavinkit asioista, jotka olisi hyvä ottaa huomioon.

1. Ilmanvaihto

Ilmanvaihdon tarkoitus on tuoda puhdasta ilmaa rakennukseen ja toisella laidalla poistaa rakennuksesta epäpuhtauksia. Hyvä ilmanvaihto on äänetön, ei aiheuta vetoa, huomaamaton ja raikas. Hyvän ilmanvaihdon onnistumiseen vaikuttaa sen määrä ja ilmanvaihtokanavien puhtaus. Jos ilmanvaihtokanaviston lämmöneristys on puutteellinen saattaa sen ilmanvaihtokanaviston pinnoille kondensoitua vettä, joka saattaa muodostaa kasvualustan mikrobeille.

2. Ilmankosteus

Pidä ilmankosteustaso sopivana. Liian kuiva, tai liian kostea ilma voi aiheuttaa terveysongelmia. Talvella on hyvä käyttää ilmankostutinta, mutta on kuitenkin hyvä tarkistaa, ettei ilmankosteus nouse liian korkeaksi. 30-50% on hyvä ilmankosteus. Huoneilman kosteuden mittaukseen löytyy markkinoilta edullisia ja varsin toimivia ratkaisuja.

3. Rakenteiden kunto

Jos rakennuksessa sattuu kosteusvaurio ja epäilet sen seurauksena mahdollista homeongelmaa, niin selvitä asia mahdollisimman pian ammattilaisen kanssa. Säännölliset tarkastukset ja huolto voivat ennaltaehkäistä kosteusvaurioita.

4. Siivous ja pöly

Hyvää sisäilmanlaatuun negatiivisesti vaikuttavat pölyt ja allergeenit. Hyvällä puhtaanapidolla on luonnollisesti vaikutusta. Erilaiset kasvit vaikuttavat sisäilman laatuun positiivisesti, sillä ne lisäävät kosteutta, poistavat haitallisia aineita ja tuottavat happea. Siivouksessa ja muutenkin olisi hyvä vältellä voimakkaita tuoksuja ja pölyntorjunnassa suosia pölynimureita, joista löytyy laadukas HEPA-suodatin.

5. Huonekalut ja kodin tekstiilit

Kun valitset huonekaluja ja muita kodin tekstiilejä, kuten mattoja, verhoja, kalusteiden pinnoitteita, olisi tärkeää muistaa ja huomioida näiden vaikutus pölyn ja mahdollisten kemikaalipäästöjen tuottajana.

6. Ilmanpuhdistimet

Ilmanpuhdistimet voivat auttaa poistamaan pölyjä, allergeeneja sekä mikrobeja. Valitse laadukas ilmanpuhdistin ja vaihda suodattimet säännöllisesti.

Jokainen pieni askel terveellisemmän sisäilman suuntaan on askel kohti terveellisempää sisätilaa, jossa vietämme suurimman osan ajastamme.

Jaa tätä:

Ota yhteyttä Suomen Sisäilmatutkimus Oy:n asiantuntijoihin alla olevasta painikkeesta!